Ráidu – Möte med renar

Följ med en renskötare för att träffa och mata Nils Torbjörn Nuttis renhjord utanför Jukkasjärvi. Ta tillfället i akt att kasta fast en ren med lasso och köra rensläde på en kort bana.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp

Tipsa dina vänner!

Varaktighet

Se hemsida

Aktivitetsnivå

Lätt

Tillgänglighet

Se hemsida

Ålder

-

Antal deltagare

1 - 16 pers

Om upplevelsen

Följ med en renskötare för att träffa och mata Nils Torbjörn Nuttis renhjord utanför Jukkasjärvi. Ta tillfället i akt att kasta fast en ren med lasso och köra rensläde på en kort bana. Det är färdigheter som är kopplade till traditionell samisk kunskap som vi tillämpar, försöker att bevara och delar med oss till de som själva gärna vill prova. Från Jukkasjärvi transport i skoterkälke längs den frusna Torneälven till rengärdena i skogen. Vi utfordrar en del av vår renhjord under vintern för att hjälpa de att klara svåra betesförhållanden pga. klimatförändringarna. Under mötet med renarna assisterar du oss att mata dem. Här finns det både vuxna och yngre renar och från ca mitten på december även kalvar som troligen äter ur din hand.

Renskötaren kommer visa konsten att kasta lasso innan det är din tur att ge prov på din skicklighet. När några härkar är fastkastade kommer du hjälpa till att leda renarna till renkörningsbanan där de selas på. Vi fortfarande tämjer och tränar några av våra renar for att kunna bevara det kulturella arvet av att köra ren. Och vi är stolta att kunna erbjuda dig möjligheten att köra din egen ren med släde runt en kort bana om du vill. Du kan tävla med andra förare eller, om du föredrar, bara njuta av en fridfull renfärd genom det snöklädda vinterlandskapet.

Renskötaren välkomnar dig in i den traditionella lávvun (tältkåtan) där du sitter på renhudar runt en sprakande och värmande brasa. Lávvuatmosfären öppnar upp för samtal kring samisk kultur, historia och levnadssätt, både förr och nu. Och nu är det dags för den samiska nationalrätten suovas, som är lättsaltat kallrökt renkött som steks tunt skuret över den öppna elden. Suovas serveras på gáhkkubröd med en klick lingonsylt och äts som en renklämma/wrap och smakar bäst med en kåsa kokkaffe. På vägen tillbaka till Jukkasjärvi gör vi ett uppehåll vid vår slöjdbutik på Márkanbáiki där du får tillfälle att titta på traditionell och modern samiskt hantverk och konst..

Bildgalleri

Din arrangör

Upplev-Norrbotten-Camp-Ripan-Logo

Camp Ripan är ett familjeföretag och vi som arbetar här vill att du ska känna dig som hemma, som en del av vår familj, när du gästar oss.  När vi byggde Camp Ripan till den anläggning den är idag, var vi alla överens – vi ska gräva där vi står. Det synsättet följer med som en röd tråd genom hela vår verksamhet och genomsyrar också tankegångarna när det gäller vårt miljöarbete, inredningsdetaljer och design.

Tillsammans gör vi Norrbotten mer levande!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips om äventyr och upplevelser. Vi kommer aldrig spamma dig eller ge ut din e-post till någon annan.