Stadsguidning Kiruna (Sommar)

Kiruna är spännande att uppleva, här möts tre kulturer – den samiska, svenska och finska. Kiruna byggdes upp för 120 år sedan, när det svarta guldet skulle brytas.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp

Tipsa dina vänner!

Varaktighet

Se hemsida

Aktivitetsnivå

Lätt

Tillgänglighet

Mån - Fre

Ålder

-

Antal deltagare

min 2 - 8 pers

Om upplevelsen

Kiruna är spännande att uppleva, här möts tre kulturer – den samiska, svenska och finska. Kiruna byggdes upp för 120 år sedan, när det svarta guldet skulle brytas. Malmkroppen i berget Kiirunavaara går in under staden och gör att delar av bebyggelsen nu måste flytta på sig när världens största underjordiska järnmalmsgruva expanderar. Vi berättar om Kirunas födelse och historien om LKAB:s förste disponent Hjalmar Lundbohm och det samhälle han skapade. Ett besök i det gamla Kiruna, där vi visar några kulturhistoriska byggnader och berättar om dess betydelse för befolkningen i Kiruna.

Vi guidar i Kiruna kyrka och det nya stadshuset Kristallen. Färden fortsätter vidare upp mot Luossavaara för att ge en vy över staden och fjällen. Där berättar vi om planerna för Luossavaara-området. Vi besöker Kirunas nya centrum och åker genom bolagsområdet och gruvstadsparken i det gamla Kiruna. Vi avslutar turen med ett besök i Kiruna Storytelling där vi serverar kaffe/te och smörgås i samband med utställning och bildföredrag.

Bildgalleri

Din arrangör

Upplev-Norrbotten-Camp-Ripan-Logo

Camp Ripan är ett familjeföretag och vi som arbetar här vill att du ska känna dig som hemma, som en del av vår familj, när du gästar oss.  När vi byggde Camp Ripan till den anläggning den är idag, var vi alla överens – vi ska gräva där vi står. Det synsättet följer med som en röd tråd genom hela vår verksamhet och genomsyrar också tankegångarna när det gäller vårt miljöarbete, inredningsdetaljer och design.

Tillsammans gör vi Norrbotten mer levande!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips om äventyr och upplevelser. Vi kommer aldrig spamma dig eller ge ut din e-post till någon annan.