Stadsguidning Kiruna (Vinter)

Kiruna är spännande att uppleva, här möts tre kulturer – den samiska, svenska och finska. Kiruna byggdes upp för 120 år sedan, när det svarta guldet skulle brytas.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på whatsapp

Tipsa dina vänner!

Varaktighet

Se hemsida

Aktivitetsnivå

Lätt

Tillgänglighet

Mån - Fre

Ålder

-

Antal deltagare

min 2 - 8 pers

Om upplevelsen

Kiruna är spännande att uppleva, här möts tre kulturer – den samiska, svenska och finska. Kiruna byggdes upp för 120 år sedan, när det svarta guldet skulle brytas. Malmkroppen i berget Kiirunavaara går in under staden och gör att delar av bebyggelsen nu måste flytta på sig när världens största underjordiska järnmalmsgruva expanderar. Kiruna förvandlas på många sätt när gruvområdet växer. Den äldsta byggnaden försvinner miljöer och hus ska flyttas eller rivas. Människor och verksamheter påverkas. Vi guidar er genom nuvarande Kiruna centrum besöker Kiruna Kyrka och stadshuset, där ni får en guidning om dessa två berömda byggnader. Färden fortsätter vidare upp mot Luossavaara för att få en vy över staden och fjällen där vi visar de historiska byggnader som LKAB flyttat till området.

Under rundturen ger vi dig en inblick i den pågående samhällsomvandlingen. Vi besöker det område vid Tuollavaara som ska bli Kiruna nya centrum och åker genom Bolagsområdet och Gruvstadsparken i det gamla Kiruna. Vi avslutar turen med kaffe/te och smörgås i samband med utställning och bildföredrag i Kiruna Storytellings lokaler.

Bildgalleri

Din arrangör

Upplev-Norrbotten-Camp-Ripan-Logo

Camp Ripan är ett familjeföretag och vi som arbetar här vill att du ska känna dig som hemma, som en del av vår familj, när du gästar oss.  När vi byggde Camp Ripan till den anläggning den är idag, var vi alla överens – vi ska gräva där vi står. Det synsättet följer med som en röd tråd genom hela vår verksamhet och genomsyrar också tankegångarna när det gäller vårt miljöarbete, inredningsdetaljer och design.

Tillsammans gör vi Norrbotten mer levande!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips om äventyr och upplevelser. Vi kommer aldrig spamma dig eller ge ut din e-post till någon annan.